SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hitta simmaren i dig!
Utmanaren

Funktionärer - Utmanaren & KM

Vi behöver hjälp av er vårdnadhavare att ställa upp som funktionärer för att kunna genomföra Utmanaren /KM.

Om ni inte tidigare varit med som funktionär på  simtävlingar är ni välkomna att  hjälpa till som Tidtagare eller Vändningskontrollant

 

Nedan finns en kort beskrivning av rollerna samt 5 korta videor som förklarar de reglerna för varje simsätt, vi har tränare på plats som hjälper och stödjer er under hela tävlingen. Har ni tidigare varit med på simtävlingar som funktionär eller gått funktionärsutbildningen, så är ni väkomna att hjälpa till som  bandomare eller måldomare, skriv det gärna i så fall i anmälningsformuläret.  

 

Vi kommer ha en funktionärssamling innan Utmanaren/KM för att gå igenon alla roller och svara på era frågor.

 

Tidtagare (4 st)

  • Inför start ska du hålla reda på simmarna på startbryggan.
  • Vid start sköter du klockan för din bana, kontrollerar utsimmet efter start och meddelar med tummen upp om allt gått riktigt till.
  • Vid vändning/ar kontrollerar du insimningen mot vändningen och själva vändningen samtidigt som du trycker fram deltiden vid vändningen. Därefter kontrollerar du utsimmet från vändningen och meddelar med tummen upp eller söker ögonkontakt med bandomaren, beroende på om vändningen skett regelmässigt korrekt eller inte.
  • Vid målgång kontrollerar du insimningen mot målgången samt målgången samtidigt som du trycker fram simmarens sluttid, samt meddelar med tummen upp eller söker ögonkontakt med bandomaren, beroden på om målgången skett regelmässigt korrekt eller inte.

 

Vändningskontrollant (4 st)

Som vändningskontrollant är din uppgift att kontrollera insimningen mot vändningen, vändningen och utsimmet från vändningen. Varje simsätt har sina regler som ska uppfyllas. 

När en simmare gjort sin vändning och du som vändningskontrollant är nöjd med hur den genomförts brukar du få visa tummen upp till närmaste bandomare så de vet att allt gått rätt till. Skulle simmaren mot förmodan ha gjort fel visar du inget tecken utan står kvar vid bassängkanten för att visa att du vill meddela ett fel till bandomaren. Vid minsta osäkerhet i bedömningen gäller regeln: ”Hellre fria än fälla!”.